Informationssökning

"Vad ska vi ha bibliotek till nu när internet finns?"



Vi ser inte skolbiblioteket som endast ett rum med böcker, även om det är den vanliga uppfattningen om verksamheten. Givetvis kan man fortfarande finna information i böcker, men på internet finns det oändligt mycket mer. Svårigheten ligger i att navigera i informationsflödet och veta hur man ska avgöra vilka källor som är pålitliga eller inte. Som skolbibliotekarier kan vi ge stöd och råd i både informationssökning och källkritik.

Skolbibliotekarier kan man exempelvis kalla in när det är dags att starta ett tema. Vi kan komma ut i klassrummet och samtalsgoogla, då vi tillsammans med eleverna gör sökningar på internet och diskuterar hur man bäst finner den information som eftersökes. Den största sökmotorn, och för många den mest kända, är Google men det finns även andra alternativ för skolans värld som Sökis och Spindeln. Vi kan också visa länksamlingar (till exempel Länkskafferiet), databaser och uppslagsverk. I Partille kommun har vi kommunlicenser på uppslagsverket NE och författardatabasen Alex, vilket innebär att det inte behövs någon inloggning för att nå dessa databaser.

Vid informationssökning är det viktigt att tänka på den källkritiska aspekten. Här har Skolverkets Kolla källan en väldigt bra lathund med frågor som t.ex. vem ligger bakom, varför är hemsidan gjord, hur ser den ut och var kan man annars finna information? Informationskällor finns inte bara på internet utan kan även vara en bok eller en muntlig källa. Även här måste man vara källkritisk, men just på internet är det extra viktigt då vem som helst kan producera en text online. Detta gäller främst wikis som går ut på att användarna skapar innehållet. Den största wikin är Wikipedia och en wiki som berör filmer och skådepelare är IMDb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar